tirsdag 18. september 2012

Hvordan øke forståelsen for PLN?


Av: Svend Andreas Horgen, HiST

Dagens arbeidsmarked krever rask omstillingsevne. Du vil bli satt til å løse komplekse oppgaver som du ikke har utdannet deg til.

Sjefen din sier kanskje til deg en dag: Du er jo ung og forstår sosiale medier. Finn ut hva vi som bedrift kan gjøre for å lykkes på sosiale medier. Start med å lage en strategi, du! 
Hva gjør du da hvis du aldri har lagd en strategi før?

Det fins mange strategier for å løse et problem. Det fins mange strategier for å lære.

Det er enormt mye kompetanse i hodene rundt deg. Det er enda mer kompetanse i hodene som ikke er fysisk rundt deg, men som kanskje i praksis bare er noen tastetrykk unna. Hvordan kan du tappe inn i denne kompetansen og lære av dem? Lære sammen med dem?

Det er dette PLN handler om. Et personlig læringsnettverk (PLN) er et nettverk av mennesker som kan hjelpe deg til å lære og løse problemer:

 • Formålet er å lære: Gjensidig læring blir ofte resultatet, og en gjør det fordi det er effektivt og verdiøkende. 
 • Du må be om hjelp: Du må innse at du ikke bør finne ut alt selv. Spør ditt PLN om hjelp og du vil ikke bare få svaret, men også få rettledning i læreprosessen og bli vist muligheter for å lære. Dette er faktisk mye mer verdifullt enn selve svaret, fordi da lærer du mer om "å lære" underveis. Du blir kjent med nye informasjonsressurser og verktøy, og kan få nye samarbeidspartnere. 

Det å bruke et PLN til læring, innebærer en ny måte å tenke på. Du aner sikkert at for å lykkes, må du klare å bygge opp et PLN som faktisk fungerer, og du må ha metoder for å "tappe inn i" PLN-et ditt. Her kommer både relasjonsbygging og verktøy som Twitter, blogg og nettsamfunn inn. Sentrale spørsmål vi må prøve å besvare i PLN-prosjektet vårt er blant annet:

 • Hva er det som motiverer mennesker til å utvikle et PLN? 
 • Hvordan utvikle, videreutvikle og vedlikeholde et PLN? 
 • Hvordan drive relasjonsbygging?
 • Hvordan etableres tillit i et PLN, og hvor viktig er tillit? I hvilken grad krever tillit at en har møttes fysisk?
 • Hva er forventningene til deling innenfor et PLN? 
 • Hvordan skjer deling i praksis? 
 • Hvordan skjer den uformelle læringen i et PLN? 
 • Hvordan kan en bruke passe mengde tid på sitt PLN slik at det blir nyttig uten å koste for mye? 
 • Hvilke arenaer (verktøy) bør en bruke for å tappe inn i ulike deler av den kollektive intelligensen som et PLN utgjør? 

Mange svarer "Twitter" på spørsmål om hva deres PLN utgjør. Men Twitter er egentlig ikke et PLN. Twitter er et verktøy innenfor et personlig læringsmiljø (PLE) som gjør det mulig å møte, samhandle med og utvikle sitt PLN. Et PLN er altså mennesker. Et PLE består av verktøy hvor du opererer mot ditt PLN. Uten et PLN blir et PLE nokså verdiløst.

Vi trenger å se nærmere på samspillet mellom menneskene i nettverket, og vi trenger å se nærmere på bruken av verktøyene. Mennesker og verktøy henger tett sammen.

Ser du andre spørsmål som er sentrale å besvare?

Kilder: 


2 kommentarer:

 1. Takk for at du fortsetter å skrive om dette, et veldig interessant perspektiv på læring! I løpet av høsten skal jeg i gang med en undersøkelse av minoritetsspråklige ungdommers bruk av IKT og sosiale medier i læring, og da tenker jeg at ideen om PLN vil stå sentralt :) Masteroppgaven om Twitter var bra (teori)tips! Takk igjen!

  SvarSlett
 2. Takk for hyggelig kommentar :-) Det hadde også vært spennende å høre om dine erfaringer fra minoritetsspråklige ungdommers brukav IKT/sosiale medier. Hvis du skriver om dette, så del gjerne lenken.

  SvarSlett